Grote taalmodellen in het Nederlands (?)

Geitje UltraArnoud Wokke heeft op tweakers.net een uitgebreid artikel over Nederlandse grote taalmodellen, de -zeg maar – ChatGPT’s, maar dan van Nederlandstalige komaf of aangepast aan. Wokke vergelijkt drie taalmodellen: GPT4, Llama 3 Dutch en Geitje Ultra. Zou dit een klusje voor de Nederlandse Taalunie kunnen worden?
Geitje Ultra is het enige taalmdel van de drie van Nederlandstalige bodem (want afkomstig uit Vlaanderen). De ‘maker’, Bram Vanroy, zegt het belangrijk te vinden dat dit soort ontwikkelingen ook in het Nederlands beschikbaar komen. Overigens is Geitje Ultra een doorgeleerde versie van Geitje van Edwin Rijgersberg en Geitje is zelf ook weer gebaseerd op Mistral 7b uit Frankrijk.
GPT4 kwam als de winnaar uit de testvragen die Wokke het drietal vroeg. Die topouwehoer antwoordde het beste op vragen als Hoe begroet je je schoonoeder? of Wat doet een Duitser het liefst op het strand?. Geitje Ultra eindigde voor Wokke als tweede. De Nederlandse versie van Llama 3 van Meta (moeder van Facebook) eindigde als derde.

Nederlands taalgebied

Of het allemaal nog een vervolg krijgt valt nog te bezien. Ki is inmiddels een prooi geworden van kapitaalkrachtige bedrijven, die meestal ook nog van Amerikaanse oorsprong zijn en dan leggen de kleintjes meestal het loodje.
Rijgersberg vindt dat we in het Nederlandse taalgebied moeten nadenken over hoe het verdergaat. “Ik krijg zelf een heleboel positieve reacties op Geitje en ook een hoop vragen om een vervolg, maar mijn hobbybudget is hiervoor nu wel op. Voorlopig heb ik geen vervolg lopen.”
Hij vindt dat we als land of taalgemeenschap moeten beslissen hoe belangrijk we deze technologie vinden en of we die ontwikkelingen willen bijhouden. “Als we dat met z’n allen belangrijk vinden, moeten we vervolgens nog bedenken wie dat dan moet gaan doen.” De Nederlandse Taalunie lijkt de aangewezen instelling.

Wokke zegt zelf dat het mooi is dat er Nederlandstalige taalmodellen bestaan en dat die vrij beschikbaar en lokaal te draaien zijn. ‘We’ zouden ons niet afhankelijk moeten maken van de grote techbedrijven, vindt hij.

Bron: tweakers.net

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.